My own life

Een goede mamma werkt parttime!

Af en toe is het gewoon beledigend: acht jaar heb ik gestudeerd, daarna heel bewust een carrière opgebouwd, niet te lang bij een bedrijf blijven, goed onderhandelen over je positie en salaris, overuren draaien en bewijsdrang hebben me gebracht waar ik vandaag de dag ben. En dan is daar opeens die dikke buik en is alles wat je daarvoor gedaan hebt onbelangrijk. Het enige wat je nog bent is zwanger en binnenkort moeder. Weet je al wat het wordt? Is de babykamer al klaar? En… de meest belangrijke vraag: hoeveel uur minder ga je als de kleine er is werken??!! Aan mijn partner Jawi is dit nooit gevraagd, hoe typerend weer.

In Nederland lopen we vreselijk achter qua emancipatie al denken we vaak dat we voor lopen, vrouwen verdienen in functies nog steeds minder dan mannen, na de geboorte krijgt de pappa maar een paar dagen verlof en ook loopt de regeling rondom zwangerschap verlof achter op veel Europese landen waar ouders een jaar lang verlof hebben wat ze samen kunnen verdelen. Veel Nederlandse vrouwen kiezen er na de geboorte van hun kind voor om parttime te gaan werken. Je durft ook bijna niet anders want als je zegt dat je fulltime wilt blijven werken dan krijg je toch blikken naar je hoofd geslingerd, daar lusten de honden geen brood van.

De norm is blijkbaar gezet: als je een goede mamma wilt zijn voor je kind dan ga je parttime werken! Wat is het toch een bekrompen gedachten, alsof aanwezigheid je een goede mamma maakt. Of het argument: vroeger…. Alles wat met vroeger begint luister ik niet eens na, we hebben het over een tijd waar vrouwen nog de was met hun handen moesten uitwringen, je op zaterdag patat at, en de melkboer langs de deuren ging (die mis ik trouwens wel ;-). Maar wat me nog het meest verbaast is dat het voornamelijk vrouwen zijn die zo hard naar andere vrouwen uithalen. Je zou denken dat wat solidariteit in deze toch nog steeds patriarchale wereld wel op zijn plek zou zijn maar helaas is dit vaak ver te zoeken.

Ik denk dat het tijd is dat we deze norm gaan bijstellen, dat mamma’s die er voor kiezen om 32, 36, of 40 uur te werken hier trots op zijn en zich niet meer hoeven te verdedigen. Omdat iets al heel lang zo gedaan of gezien wordt betekent dat nog niet automatisch dat het juist is.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb er niks op tegen als je er voor kiest om meer thuis te zijn (al denk ik wel dat de weegschaal te veel doorslaat bij de mamma’s en ik hier de pappa’s in mis) maar veroordeel een ander niet die dat niet doet. Een goede mamma zijn is meer dan thuis aanwezig zijn!

http://www.carrieremamma.nl

6 gedachten over “Een goede mamma werkt parttime!

  1. Als er een scheiding volgt, waar je niet vaniit gaat, ben je de pineut als je part time werkt. Zeker als je nog kleintjes hebt. Blijf voor jezelf aan het werk. Het beste elk 4 dagen.
   Mijn ex werkte onregelmatig, maar daar wordt in een scheiding niets mee gedaan.

   Liked by 1 persoon

   1. Ja Ellen, goed punt hoor. Het is super belangrijk om onafhankelijk en zelfstandig te blijven! MEt of zonder scheiding. Maar als er een scheiding komt, dan zeker.

    Like

 1. ‘Alsof aanwezigheid je een goede mamma maakt’, volgens mij is dat wel een essentieel onderdeel van de opvoeding denk ik hoor, aanwezig zijn bij je kind. Contact maken, ook lijfelijk. Dat gezegd hebbende ben ik het met je eens dat mannen die rol ook prima kunnen vervullen, vader en moeder zijn beide zo belangrijk. Verder leven we in een vrij land waarin we gelukkig zelf die keuze kunnen maken en je geen verantwoording hoeft af te leggen over die keuzes. Maar we kunnen er wel over in debat gaan met elkaar.

  Liked by 1 persoon

 2. Goed verwoord! De keuze moet inderdaad vrij zijn voor elk individu, maar over het geheel beschouwd zouden we ongeveer een gelijke verdeling moeten zien tussen mannen en vrouwen die deeltijds gaan werken.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s