My own life

De borstvoeding Gestapo!

Je gaat toch wel borstvoeding geven? Die vraag is mij wel 100 keer gesteld. Je durft bijna niet te zeggen dat je er over nadenkt om het niet te doen.

Bij de verloskundige was ik wel eerlijk maar dat was maar van korte duur. Haar ogen spraken boekdelen: Slechte moeder! Egoïst! Daarna kwamen alle voordelen van borstvoeding, hoe goed het voor je baby is en hoe fijn het is om je baby zelf te kunnen voeden. Geen woord over tepelkloven, pijnlijke tepels, ontstoken borsten, hangtieten en het ongemak van kolven.

Dus toen mijn kleintje geboren werd ging ik braaf proberen borstvoeding te geven. Nou je raadt het al, het kwam niet op gang, met drie lactatiekundigen stonden ze om mij heen, in m’n borsten knijpen, de kleine dwingend aan te leggen, tepelhoedje op en af en zelfs met een injectienaald om eventueel die paar kleine druppeltjes te kunnen opvangen om het alsnog aan m’n baby te geven.  Dit alles werkte totaal niet stimulerend, mijn tepels trokken bij wijze van spreken naar binnen toe van ellende. Ik werd aan de fenegriekpillen gezet, moest borstvoedingsthee drinken, kreeg warme doeken over m’n borsten om maar die melkproductie op gang te krijgen en ik moest om de drie uur kolven. Niks hielp. Toen nog een laatste redmiddel, een neusspray met een zwangerschapshormoon erin die ik 7x per dag in mijn neus moest spuiten voordat ik ging kolven. Maar helaas meer dan 10 ml melk kwam er bij mij niet uit.

Ik voelde me zo’n slechte mamma, ik kon mijn kindje niet geven wat zo belangrijk was in het leven, moedermelk. Door dit gevoel ging mijn kleine productie nog meer naar beneden en haalde ik niet eens meer de 5 ml. Inmiddels waren we vier weken verder, met veel stress en frustratie in mijn lijf besloot ik om het op te geven. Alles werd flesvoeding (wel biologische natuurlijk ;-). De stress ebde weg en de rust kwam weer terug zittend met m’n zoontje op de bank die lekker aan z’n fles lurkte.

Tuurlijk had ik ook liever de ervaring gehad waar ik veel vrouwen over hoor,                   de intimiteit van het zelf voeden van je baby maar we moeten toch ook iets minder spastisch doen. Flesvoeding is prima, als het niet goed zou zijn, zou het niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. En je bent ook geen slechte mamma als je je kind geen borstvoeding geeft, of je hier nu zelf voor kiest of omdat het door omstandigheden niet lukt.

Als tip zou ik aan alle toekomstige mamma’s aanraden om bij je standpunt te blijven en pak de ruimte om zelf de beslissing te nemen of je wel of geen borstvoeding geeft. Flesvoeding is ook echt wel heel fijn, mijn partner Jawie kan nu ook zijn zoon voeden en dit zorgt voor een extra genietmomentje tussen vader en zoon. Praktisch is het ook! Hij doet de late shift en ik de vroege, zo krijgen we beide minstens 7 uur slaap op een dag. Prima geregeld!

Een gedachte over “De borstvoeding Gestapo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s