Family life·My own life

Making the world a better place

We kunnen zo lekker mopperen op Nederland, op het weer, op de politiek en op ons belastingstelsel maar als we diep in ons hart kijken zijn we ons bewust van het geluk dat we hebben gehad door hier geboren te worden, zeker als vrouw! Er zijn zoveel plekken op de wereld waar meisjes en vrouwen het zwaar hebben, niet dezelfde rechten hebben en bijna altijd afhankelijk zijn van een man.

Een beetje idealisme

Jarenlang heb ik in de hulpverlening en bij non-profit organisaties gewerkt als geestelijk verzorger waar ik te maken had met genderspecifieke problemen. Na bijna 10 jaar heb ik de overstap gemaakt naar het onderwijs en kreeg ik een leuke functie als Hogeschooldocent aangeboden. Hier kon ik als theoloog mijn kennis over godsdiensten kwijt bij studenten die graag wat meer over culturele en religieuze achtergronden van hun cliënten wilden weten.

Toch begon het al snel weer te kriebelen. Eens een hulpverlener altijd een hulpverlener zeggen ze wel eens. Ik miste het goede doelen werk en wat te kunnen betekenen voor een ander.

Een goed netwerk hebben

Vanuit Jawie ’s werk in Hong Kong hadden we al snel een internationale vriendenkring om ons heen. Een van die jongens was Indiër en nodigde ons voor zijn bruiloft uit om naar India te komen. We hebben daar een fantastische tijd gehad maar ook de harde waarheid gezien van hoe sommige meisjes daar leefden. Samen met mijn moeder besloot ik een eigen Stichting op te zetten, een Stichting die meisjes financieel ondersteunt bij het afmaken van hun studie: https://www.facebook.com/stichtinggodezz/ Zo kunnen ze een diploma halen, werk vinden en onafhankelijke vrouwen worden. Dit geeft hun de mogelijkheid om iets van hun leven te maken en niet in de prostitutie terecht te komen.

Maar hoe ga je te werk als je zo’n idee hebt?

Als eerste zijn mijn moeder en ik terug naar India gegaan om daar samen met vrienden van mij, Kavita en Ramesh, die daar wonen scholen en projecten te bezoeken om te kijken wat er nodig was. We werden overal hartelijk ontvangen

Ramesh en Kavita Hurket

en in de afgelegen dorpjes van Rajasthan werden we zelfs door verschillende burgemeesters en stamhoofden uitgenodigd om thee te komen drinken. Ze waren allemaal benieuwd wat die blanke vrouwen kwamen doen en of ze er zelf nog een graantje van konden mee pikken.

In zo’n land als India is zoveel nodig dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wie ga je steunen en met wat? Wij zijn heel dichtbij ons zelf gebleven, we wilden alleen meisjes helpen. Meisjes hebben het daar echt het zwaarst. Voor jongens wordt vaak nog wel een studie betaald maar meisjes kunnen al uitgehuwelijkt worden rond hun 16e en dan hebben de ouders geen kosten meer aan ze. Ook ligt de prostitutie op de loer voor de echt arme lagere kasten. Het kastenstelsel in India is iets heel aparts, je wordt in een groep, een laag van de bevolking geboren en je kunt hier nooit uitkomen. Je trouwt met iemand uit dezelfde kasten en iedere kasten heeft zo zijn eigen taak in de maatschappij, landbouw, leger, politiek ect. Officieel bestaat het kastenstelsel niet meer en is het verboden maar officieus draait het leven hier nog om en houden de mensen het in stand.

Geld inzamelen

Bij thuiskomst zijn we naar de notaris geweest, statuten geschreven en uiteindelijk de oprichting van onze Stichting Godezz. Daarna zijn we gaan nadenken hoe we geld konden inzamelen, want ja zonder geld doe je niks. We hebben op tweedehandskleding ingezameld en verkocht op markten, we breien baby trappelzakken en verkopen die hier in Nederland, af en toe geef ik ergens een lezing of een training. Ook een belangrijke bron van inkomsten zijn onze groenten die wij verkopen vanuit onze eigen biologische moestuin. We ontvangen ook donaties. De Wijkgemeente De Bron uit Zeist steunt ons en ook particulieren doneren!

Het leuke van onze Stichting is dat het echt een familieding is geworden. Iedereen doet mee, zelfs mijn oma van 89 breit hard door en levert de ene trappelzak na de andere. Op winteravonden zitten we (mamma, ik en oma) samen te breien en we zijn zo trots als een pauw als we er weer een verkopen.    Hoe ik het allemaal doe? Soms weet

Archita en Sanjana

ik het zelf ook niet. Maar iedereen draagt een steentje bij en van dingen die je leuk vindt om te doen krijg je gewoon energie! Op dit moment gaan er twee meisjes al twee jaar door ons naar school en we hopen volgend jaar een derde te kunnen steunen. Fantastisch toch! Zo maken we de wereld een klein beetje beter.

 

www.carrieremamma.nl

&

http://www.godezz.nl

 

 

14 gedachten over “Making the world a better place

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s