Family life

Het consternatiebureau!

 

Het consternatiebureau!

Toen ik zelf nog geen mamma was hoorde ik wel van vriendinnen de verhalen over het consultatiebureau. De soms dwingende toon, de verschillende meningen en de bemoeizucht waar ze vaak mee te maken kregen. Ik dacht vaak: ‘maar dat accepteer je toch niet’. Maar nu zit ik er zelf middenin en ook ik merk dat ze mij beïnvloeden.

Mijn verhaal

Ook ik moest er aan geloven: het consultatiebureau. Wat zouden ze van mijn kind vinden? Groeide hij wel naar behoren? Was hij niet te mager? Ontwikkelde hij zich zoals het hoorde? Sliep hij niet te weinig? Deed ik het wel goed als mamma? Mijn eerste ervaring was al niet zo leuk geweest. 7 dagen na de geboorte van Flynt stond er iemand aan mijn deur voor de gehoortest. Flynt lag nog in het ziekenhuis en dat was dus niet goed doorgegeven…. Daar zat ik dan, met een lege box en geen baby in huis tegenover een dame die allerlei dingen al over mijn kind wilde weten. Ik heb haar vriendelijk verzorgd om weg te gaan.

De ziektekiemenfabriek

Maar toen Flynt eenmaal thuis was en acht weken oud was moest ik er toch aan geloven. Bij binnenkomst was het eerst wat mij opviel dat het net een fabriek was, 10 aankleedkussens naast elkaar, heel veel mamma’s met baby’s en andere kids. Al die ziektekiemen in een kleine ruimte: Whaaaa ik wilde gillend weg. Na 20 minuten stonden we weer buiten. Discussie gehad over inenten. Waarom wij daar nog even mee wilden wachten: “weet u wel dat dat slecht is voor uw kind en dat hij meer risico loopt”. “Geeft u geen borstvoeding? Goh wat jammer dat het niet gelukt is, is toch echt het beste voor uw kind”. Hoe is het mogelijk dat jij hier werkt, vroeg ik me af. Het empathisch vermogen van een fruitvlieg! Ongelooflijk.

Na Flynt bloot te hebben gesteld aan standaard onderzoeken, ziektekiemen en onderzoekende blikken en ik zelf me als een nummertje behandeld voelde en binnen 10 minuten een mega slecht mamma complex aangepraat kreeg was de beslissing snel genomen: hier gingen we nooit meer heen.

We gooien het over een andere boeg!

Gelukkig was er een andere oplossing, bij ons in het dorp hebben ze ook een consultatiebureau van de met een andere manier van werken. Zij kijken vanuit de antroposofie naar het kind.Niet dat ik die hele levenswijze onderschrijf. Maar er is meer tijd voor ouders en kind. Hier kom ik binnen en zit er soms een andere ouder met een kindje. Er wordt de rust en de tijd genomen voor ons en ik ga met een

goed gevoel weg. Fijn hoor. Alles is bespreekbaar en bijna geen oordeel (ze blijven toch mensen hè)

We denken vaak als mamma dat we geen keuze hebben, we worden geïndoctrineerd vanuit de maatschappij. Soms volgen we elkaar als een kudde schapen. Maar we hoeven echt niet alles te accepteren! Als jij ook niet tevreden bent, zoek uit wat de andere mogelijkheden zijn!

Waar zijn we toch allemaal mee bezig 😉

 

www.carrieremamma.nl

11 gedachten over “Het consternatiebureau!

  1. Met de oudste ging ik de “verplichte” keren. Met de jongste die prematuur was, welgeteld 1 keer. Daarna naar de gewone kinderarts. Waarom? Omdat ik te veel commentaar kreeg. Ze houden nu eenmaal van mollige gezonde baby’s…

    Liked by 1 persoon

  2. Wat vervelend zo’n ervaring! Hier zijn ze er juist heel erg op gebrand om je te helpen en doen er alles aan om de naam consternatiebureau maar kwijt te raken. Ons moppie was mini, superlicht en groeide maar langzaam, maar nooit een gekke reactie gehad. ‘Ze volgt haar eigen curve’ zeiden ze en klaar. Top! Ook was ik best relaxt en nam sommige dingen gewoon met een korrel zout hihi. Gelukkig dat jij op een andere plek wel fijn geholpen wordt!

    Liked by 1 persoon

  3. Ah ik vind die bezoekjes ook zo vervelend! Ze maken vaak zo’n drama om kleine onbenulligheden en als je hun boekje niet volgt dan ben je een “slechte” ouder. Volgende maand staat er opnieuw een bezoek gepland en eerlijk gezegd… ik kijk er niet naar uit!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s