Family life

Haal je peuter weg bij een beeldscherm: virtueel autisme op de loer!

 

Mijn eigen zoektocht 

Afgelopen week biechtte ik in mijn blogpost  in alle eerlijkheid op dat ik echt verslaafd ben aan mijn Smartphone. Het staren naar het beeldscherm geeft mij rust en als ik hem niet bij me heb raak ik lichtelijk in paniek.

Geen lange telefoongesprekken meer

Door het gebruik van de Smartphone ben ik ook anders gaan communiceren. In plaats van lang aan de telefoon te kletsen met mijn vriendinnen appen we nu. Gelukkig zijn er veel emojis waarmee we dan de toon van de app aangeven zodat de ander het niet verkeerd begrijpt.

Oh kijk eens hij weet al hoe het werkt

Soms hoor ik ouders trots zeggen: ‘kijk eens hij weet al hoe de telefoon werkt, wat een slim kind heb ik toch’. Ook mijn baby van 9 maanden zie ik gebiologeerd kijken naar dat schermpje, er beweegt van alles, mooi kleurtjes en er komt nog een geluidje uit ook. ZIjn handjes gaan er graag naar toe op het schermpje aan te raken. Als ik niet uitkijk kan Flynt er zo 15 min onafgebroken naar staren.

Mega groei in kinderen met autistische verschijnselen!

Dat het digitale tijdperk waar wij in leven er voor zorgt dat we slechter worden in de verbale communicatie verbaast mij dus niks. En dat de digitalisering ook een uitwerking heeft op kleine kinderen is naar mijn mening niet meer dan logisch maar dat het er voor zorgt dat steeds meer kinderen autisme krijgen daar schrok ik van! Amerikaans onderzoek zegt dat in 2014 maar liefst 1 op de 68 kinderen autistische verschijnselen vertoonde, dit ten opzichte van 1 op de 5000 in 1975.

Op de website van welingelichte kringen  las ik een artikel over het verband tussen autisme en de hoeveelheid tijd die een kind achter een beeldscherm zit. Onderzoek wijst uit dat de verschillende vormen van beeldschermen (televisie, Smartphone, tablet of laptop) de hersenontwikkeling van kinderen belemmert en er voor zorgt dat ze geen normaal sociaal leven op kunnen bouwen. Kleine kinderen leren door middel van aan te raken en doormiddel van gesprekjes te voeren/te horen. Het licht en geluid van de alle schermen houden misschien wel de aandacht vast maar ontwikkelen de hersenen niet.

Nu ben ik echt overtuigd

Nog meer reden dus om mijn Smartphone weg te leggen als ik met Flynt bezig ben! Televisie uit en Mozart aan. Beter voorkomen dan genezen. Geen virtueel autisme voor mijn kind en misschien ook wel bij mezelf 😉 !

Waar zijn we toch allemaal mee bezig

http://www.carrieremamma.nl

 

 

 

 

2 gedachten over “Haal je peuter weg bij een beeldscherm: virtueel autisme op de loer!

  1. Ik heb er een beetje moeite mee dat hier autisme aan gekoppeld wordt. Autisme krijg je niet, dat heb je. Wanneer onaangepast gedrag veroorzaakt wordt door veelvuldig gebruik van beeldschermen, kun je eerder van een verslaving of persoonlijkheidsstoornis spreken dan van autisme.
    Andersom geloof ik wel dat mensen met autisme door tal van redenen meer aangetrokken zullen zijn tot de digitale wereld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s